Feed
Index









info@batstudio.co.uk
A refurbishment and rear extension to this Victorian terraced house, creates a new open kitchen and dining space with a contemporary feel that engages the garden. The refurbishment also includes internal reconfiguration to give a new studio space.

This project is due to for completion mid Summer.

Retail interior for Science Museum
Photographs © Andy Matthews



The Science Museum approached BAT Studio to design their first store outside the museum, a Christmas pop-up shop, after seeing previous published work by the studio which utilised unexpected materials to create unique and innovative projects.


A key part of BAT Studio’s concept for the Science Museum Store design was using colour and repetition, to create surfaces with texture and depth that references sweetshops and pharmacies. To achieve this, 4,000 test tubes filled with coloured water form screens which line walls and highlight focal points in the shops interior.


Framing displays of chemistry sets and other science themed toys, both the decoration and the content of the shop complement each other creating a colourful and playful space.


A second key aspect of the store’s design was to utilise materials which could be considered as ubiquitous components in the science of modern buildings but which are rarely elevated to be used for their aesthetics. Galvanised steel channel and cable tray carry the services throughout modern spaces. Although sometimes left exposed, the flexibility of the material offers much potential away from their designed purposes which is rarely explored. BAT Studio has a long running interest in appropriating materials and technologies into spaces in innovative ways and having used galvanised channel before where keen to further explore and refine its potential.


Shelves are formed by cable tray, suspended from galvanised channel by threaded bar, to reference how cable tray is usually installed in ceiling and services voids. The flexible material is also used in vertical orientation to provide peg boards, construct tables and the till counter.



An installation for Bibliothèque
In collaboration with The Workers

This digital installation, celebrating the 10th birthday of Bibliothèque, showcases a selection of their projects created over this period, presented on 24 wall mounted screens.


Visitors are encouraged to push the button that either ‘Reset’ the screens to single projects, or alternatively ‘Randomise’ the content to create rich juxtapositions of many projects. 
A reinterpretation of the studio’s output to date, a reset – a celebration of the past ten years, in anticipation of the next ten.








Installation for Tate Britain
In collaboration with The Workers

In 2014, BAT Studio director David Di Duca joined our good friends and frequent collaborators, The Workers, as part of the Tate IK prize winning team. David was able to contribute BAT's experience and expertise in the delivery of complex bespoke physical projects to compliment The Workers digital production expertise.


After Dark was the winning entry for the 2014 Tate IK Prize and the project went live at Tate Britain in August the same year.


For five nights, four robots roamed the Tate galleries, remotely controlled by hundreds of users all over the world through a dedicated web-site.


The operators and everyone else who visited the site were able to see through the eyes of the robots, experiencing a unique view of the galleries After Dark, in the middle of the night after the Tate Britain had closed.


The project had a great reception and generated a huge amount of interest with tens of thousands of people watching the live video stream every evening. We really enjoyed the whole project and hope to take After Dark forward and release the robots to explore other exciting environments soon.




BAT Studio are currently working on initial proposals for a rear extension to this London town house.

 
  Getting more posts...